Martin Demant Frederiksen

 Landsbydød – et spørgsmål om afmagt?

­

Mit navn er Martin Demant Frederiksen, og jeg er lektor i antropologi ved Aarhus Universitet. Jeg i en årrække arbejdet med emner som meningsløshed, intethed, tomhed og forfald. Det har blandt indebåret feltarbejder i Georgien og Kroatien omkring industrielle ruiner og forladte turistinfrastrukturer, og i de senere år jeg har også lavet projekter langs den danske vestkyst om lignende fænomener. Jeg er særligt interesseret i at forstå hvordan det opleves at bo områder der er præget af tomhed, hvilke former for socialitet tomhed enten nedbryder eller skaber, og hvordan visioner om fremtiden tager sig ud i situationer der er præget af forfald.

Jeg har blandt andet skrevet tænkepausen INGENTING og monografien An Anthropology of Nothing in Particular, der begge berører flere af ovenstående tematikker.

Præsentation af projekt: Landsbydød – et spørgsmål om afmagt?

Mit delprojekt undersøger processer omkring affolkning i danske landområder. Det er i princippet ikke et nyt fænomen, da fraflytning fra land til by har været en stigende tendens gennem de seneste mange årtier, både i Danmark og i udlandet. Men mange steder har det efterhånden nået et niveau, hvor mindre byer oplever at flere og flere huse står tomme, og hvor fremtidsudsigterne peger imod at de er i fare for helt at forsvinde. Mit arbejde tager udgangspunkt i løbende feltarbejder i Thy.

Hvordan forestiller du dig, at afmagt kommer til udtryk i projektet?

Der er en lang række negativt ladede ord, som omgiver tomme huse i Danmark, som f.eks. ”funktions-tomhed”, ”nedrivningsparat”, og måske særligt ”udkantsdanmark”, og det at se til mens lokale butikker, busruter, postkontorer, skoler langsomt lukker (eller bliver lukkede) kan for mange give en følelse af at være ladet i stikken af det offentlige. Indtil videre har den primære løsning fra statens side været den såkaldte nedrivningspulje, der gør det muligt for kommuner at søge midler til at fjerne forfaldne eller forladte huse. Men selvom mange ser positivt på, at skæmmende bygninger bliver fjernet, så er der også mange der pointerer, at det i princippet ikke løser det egentlige problem, og det kan give en fornemmelse at være tilskuer til at se en bestemt form for liv langsomt forsvinde. 

Hvem skal du samarbejde med i dit projekt?

Fra sommeren 2025 skal jeg samarbejde med en række lokale organisationer og foreninger i Thy, der på forskellig vis arbejder med (og mod) landsbydød. Det kommer efter planen blandt andet til at indebære en kunstudstilling, en sommerskole og en række eksperimenter med alternativer til de klassiske nedrivninger. Disse samarbejder kommer til at danne baggrund for min afmagtsbog, som jeg begynder skrive på i foråret 2026.