Paneldebat og samtalesalon om køn, omsorg og aleneboende
Med direktør Christine E. Swane, Professor Rikke Sand Andersen og forsker Abir Mohamad Ismael. Moderator er forfatter og debattør, Emma Holten.
Oplysninger om arrangementet
Tidspunkt
Sted
KØN, Museum for kønnenes kulturhistorie Domkirkepladsen 5 DK - 8000 Aarhus C
Arrangør
I Danmark er vi verdensmestre i at bo alene. I hvert andet hjem bor der kun én voksen.
Men hvem skal passe de syge, når de bor alene? Hvordan sikrer vi værdighed og ligestilling i takt med, at flere bor alene og flere har brug for omsorg? Kom til paneldebat og efterfølgende samtalesalon med direktør i Fonden Ensomme Gamles Værn, Christine E. Swane, professor, Rikke Sand Andersen og forsker, Abir Muhamad Ismael. Paneldebatten modereres af forfatter og debattør, Emma Holten.
Der er mange grunde til, at vi flytter fra hinanden. Velfærd, velstand og politikker, der fremmer ligestilling, har gjort det muligt at eksperimentere med måder at leve og danne familie på. Velfærdsstatens professionalisering af omsorg har historisk betydet, at man på tværs af generationer har kunnet leve gode liv på afstand af hinanden.
Men hvordan påvirker denne udvikling vores fællesskaber, relationer og samfundet som helhed? Og hvilken betydning har det for ligestilling og trivsel, at omsorgsansvaret mellem stat og familie i disse år er under genforhandling? Er det entydigt et gode, at vores samfundsstruktur og familiekultur understøtter muligheden for at bo alene? Er det at bo alene lig med frihed og fleksibilitet, eller er det en kilde til ensomhed og afmægtighed? Kan vi udvikle nye måder at skabe fællesskaber og støtte på, der rækker ud over de familiære og statslige rammer?
Efter paneldebatten inviterer vi dig til at deltage i en samtalesalon, hvor vi i fællesskab kan udforske de emner, der er blevet rejst. Dette er en unik mulighed for at dele dine egne tanker, erfaringer og idéer med andre engagerede deltagere. Samtalesalonen ledes af Rikke Sand Andersen.
Tidspunkt: Lørdag d. 13. september. Paneldebat fra 13.00-14.00 Samtalesalon i caféen fra 14.30-16.00.
Tilmelding: Deltagelse kræver ikke tilmelding, men køb af adgangsbillet til KØN. Se også KØN's hjemmeside
Vi lover en eftermiddag fyldt med indsigt, inspiration og meningsfulde samtaler.
Arrangementet er arrangeret i samarbejde mellem Afmagtsprojektet, AU www.afmagt.dk, KØN og og Fonden Ensomme Gamles Værn (EGV).
Deltagere
Emma Holten (f. 1991) er cand. mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet. Siden 2014 har hun arbejdet internationalt med feministiske dagsordner. Hun har siddet i European Institute of Gender Equalitys Ekspertforum, og er i rådgivningsgruppen i kvinders rettigheder i International Human Rights Watch. Siden 2019 har hun holdt foredrag om feministisk økonomi og værdien af omsorg. Underskud er hendes første bog, der også er udkommet i Norge, Sverige og Storbritannien og er på vej i flere andre lande.
Følg Emma på Instagram @emma.holten
Christine E. Swane er mag.art. i kultursociologi, ph.d. og har i 40 år arbejdet med forskning og formidling om gamle menneskers hverdagsliv og deres behov for samvær, hjælp og støtte. De sidste knap 20 år har hun været direktør og forskningsleder i Fonden Ensomme Gamles Værn, der har fokus på ensomhed, relationer og fællesskaber i alderdommen.
Følg Christine på LinkedIn
Abir Mohamad Ismail har en Ph.d. i antropologi fra Aarhus Universitet. Hendes forskning fokuserer på omsorg, aldring, familiedynamikker og intergenerationelle familierelationer, med særligt fokus på køn og muslimske minoriteters erfaringer i vestlige samfund.
Følg Abir på LinkedIn
Rikke Sand Andersen er antropolog og professor på Afdeling for Antropologi, AU og Institut for Sundhedstjenesteforskning, FEA, SDU. Hendes forskning handler om aleneboende og hvilken betydning væksten i aleneboende har for omsorg, relationer mellem generationer og velfærd. Hun er forfatter til Tænkepausen, ALENE, og undersøger i forbindelse med afmagtsprojektet på AU (afmagt.dk) hvilke afmagtserfaringer der knytter sig til alenehed og det at bo alene med alvorlig sygdom.
Følg Rikke på LinkedIn